Sladké tajemství českého léta: Maliny

Maliny

Co jsou maliny?

Maliny, ty sladké a šťavnaté plody, které nám zpříjemňují letní dny, patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Botanicky vzato, malina není ovocem v pravém slova smyslu, ale souplodím drobných peckoviček. Tyto peckovičky, z nichž každá obsahuje malinké semínko, se shlukují do kuželovitého tvaru a vytváří tak charakteristický vzhled maliny. Maliny patří do rodu ostružiník (Rubus) a čeledi růžovitých (Rosaceae). Existuje mnoho druhů a odrůd malin, které se liší barvou, chutí i dobou zrání. Nejčastěji se setkáváme s malinami červenými, ale existují i odrůdy žluté, oranžové a dokonce i černé. Maliny jsou nejen chutné, ale i zdravé. Obsahují vitamíny, minerály a antioxidanty, které prospívají našemu zdraví.

Druhy a odrůdy malin

Maliny patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce pěstované na zahradách. Existuje mnoho druhů a odrůd malin, které se liší dobou zrání, barvou plodů a chuťovými vlastnostmi. Letní maliny plodí jednou ročně, obvykle od června do července. Mezi nejoblíbenější letní odrůdy patří 'Liptovská beztrnná' s velkými, šťavnatými plody a 'Rubín' s aromatickými, tmavě červenými malinami. Podzimní maliny, nazývané také remontantní, plodí dvakrát ročně - v létě na loňských výhonech a na podzim na letošních výhonech. Oblíbenou podzimní odrůdou je 'Autumn Bliss' s velkými, sladkými plody. Při výběru odrůdy malin je důležité zvážit klimatické podmínky a typ půdy. Některé odrůdy jsou odolnější vůči chorobám a škůdcům. Pro menší zahrady jsou vhodné kompaktní odrůdy, které tolik netrpí. Maliny jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty, proto jsou zdravou a chutnou součástí jídelníčku.

Pěstování malin

Maliny patří mezi oblíbené druhy ovoce, které si s chutí dopřáváme čerstvé i zpracované do lahodných dezertů. Tyto drobné plody jsou nejen chutné, ale také bohaté na vitamíny a antioxidanty. Pro pěstování malin je ideální slunné stanoviště s dobře propustnou půdou. Před výsadbou je vhodné půdu obohatit o kompost. Maliny vysazujeme na podzim nebo brzy na jaře. Důležitá je pravidelná zálivka, a to zejména v období sucha a během zrání plodů. Během vegetace je vhodné rostliny přihnojovat hnojivem s vyšším obsahem draslíku. Ten podporuje tvorbu květů a plodů. Pravidelný řez maliníků je důležitý pro udržení jejich vitality a bohaté sklizně. Provádíme ho po sklizni plodů, kdy odstraníme odplozené výhony. Maliny jsou náchylné k některým chorobám a škůdcům, proto je důležitá prevence. Mezi nejčastější choroby patří plíseň šedá a odumírání výhonů. Ze škůdců pak maliny napadají například mšice a květopas jahodníkový. Pravidelnou kontrolou rostlin a včasným zásahem proti chorobám a škůdcům zajistíme zdravý růst a bohatou úrodu lahodných malin.

Sklizeň a skladování

Maliny se sklízí postupně, jak dozrávají, obvykle od června do července, u některých odrůd až do podzimu. Zralé maliny poznáme podle toho, že se dají snadno oddělit od stopky a mají sytou barvu. Při sklizni je důležité být opatrný, abychom plody nepomačkali. Ideální je sklízet je do mělkých nádob a nenechávat je na slunci. Čerstvé maliny můžeme uchovat v chladničce jen pár dní. Pro delší uchování je vhodné je zamrazit, zavařit nebo usušit. Druh ovoce, který se často pěstuje a sklízí společně s malinami, jsou ostružiny. I ty dozrávají postupně a sklízí se podobným způsobem. Ostružiny jsou na rozdíl od malin odolnější a vydrží čerstvé o něco déle.

Vlastnost Maliny Jahody
Barva Červená, žlutá, černá Červená
Tvar Složené malé peckovice Kuželovité s drobnými semínky na povrchu
Chuť Sladká, mírně nakyslá Sladká, aromatická

Nutriční hodnota malin

Maliny patří mezi ovoce s nízkým obsahem kalorií a vysokým podílem vody. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které přispívají k celkovému zdraví. Vitamín C posiluje imunitní systém a chrání buňky před oxidativním stresem. Vláknina podporuje trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Maliny jsou také dobrým zdrojem manganu, který je důležitý pro zdravé kosti a metabolismus. Konzumace malin může přispět ke snížení rizika chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka 2. typu a některé druhy rakoviny. Díky své sladké chuti a všestrannému využití jsou maliny oblíbenou součástí zdravého jídelníčku. Můžete si je vychutnat čerstvé, mražené, sušené nebo ve formě džemů, šťáv a dezertů.

Slunce se opíralo do stráňky a maliny, drobné a sladké jako polibky, se v jeho žáru leskly jako rubíny.

Hana Štěpánková

Zdravotní benefity malin

Maliny jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé. Patří mezi ovoce s vysokým obsahem antioxidantů, které chrání naše tělo před škodlivými volnými radikály. Díky tomu mohou maliny přispívat k prevenci chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, rakovina nebo Alzheimerova choroba. Maliny jsou také bohaté na vitamíny a minerály, zejména vitamín C, mangan a vlákninu. Vitamín C posiluje imunitní systém a chrání před infekcemi, mangan je důležitý pro zdravé kosti a metabolismus a vláknina podporuje trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Pravidelná konzumace malin tak může přispět k celkovému zdraví a pohodě.

Využití malin v kuchyni

Maliny, sladké a aromatické ovoce, patří mezi letní delikatesy, které si rádi dopřáváme čerstvé, ale i v mnoha kulinářských variacích. Svou lahodnou chutí a vůní obohacují dezerty, koláče, dorty a další sladké pochoutky. Z malin se připravují lahodné marmelády, džemy a sirupy, které nám připomínají slunečné letní dny i v zimním období. Malinová šťáva je osvěžující nápoj, který se skvěle hodí k uhašení žízně v horkých dnech. Maliny se dají také sušit a konzumovat jako zdravá svačinka. Kromě sladkých pokrmů se maliny uplatňují i v pikantní kuchyni. Hodí se k přípravě omáček k masu, zejména ke zvěřině a drůbeži. Malinový ocet je delikatesa, která dodá salátům a dresinkům netradiční a svěží chuťový rozměr. Ať už si maliny vychutnáte v jakékoli podobě, určitě vám poskytnou nejen gurmánský zážitek, ale i cenné vitamíny a antioxidanty.

Recepty s malinami

Maliny, tyhle drobné, sladké a šťavnaté plody, patří mezi nejoblíbenější letní ovoce. Jejich jemná, lehce nakyslá chuť se skvěle hodí do nejrůznějších dezertů, ale i slaných jídel. Ať už je máte rádi jen tak samotné, nebo je rádi kombinujete s jinými druhy ovoce, možností, jak si na nich pochutnat, je nespočet. Maliny se skvěle doplňují s jahodami, borůvkami, ale i s broskvemi nebo meruňkami. Skvěle chutnají i v kombinaci s čokoládou, tvarohem nebo smetanou. Z malin si můžete připravit lahodné marmelády, džemy, sirupy, šťávy, ale i víno nebo likéry. Skvěle se hodí i na pečení, ať už do buchet, koláčů, dortů nebo muffinů. Pokud hledáte inspiraci na letní dezerty, maliny jsou tou správnou volbou.

Publikováno: 12. 10. 2024

Kategorie: příroda